Blogolj!

Filmajánló hétvégére


Következzen újabb három remekmű, azzal a csavarral, hogy ezek a filmek egytől egyig bezsebelték a legjobb animációs filmnek járó Oscar-jelöléseket. De vajon melyikük nyerte el a legjobbnak járó szobrocskát?

A vándorló palota

Mijazaki Hajao számtalan nagy sikerű filmet jegyezhet a neve alatt, ilyen a A vándorló palota is. A 2004-ben bemutatott Oscar-díjra jelölt animációs fantasy kalandfilm, ami Diana Wynne Jones azonos című könyve alapján készült, igen jelentős elismerésben részesítette a készítőket. Sophie-t, a 18 éves gyönyörű kalapkészítő lányt egy gonosz boszorkány elátkozza, és egy 90 éves idős asszonnyá változik. A lány teljesen összetörve egy kietlen pusztába menekül, ahol Howl vándorló palotájára bukkan. Kilétét eltitkolva felveteti magát takarítónőnek. Ez az a hely, ahol a lány végre biztonságban érezheti magát, és kibontakoztathatja különleges tehetségét, mely által csodákra lesz képes. De hogy győzedelmeskedik-e  a gonosz felett, az a filmből kiderül.

http://m.sg.hu/kep/2005_12/1223vandorlo_11.jpg

A légy

Az 1980-ban bemutatott magyar animációs film a legrangosabb elismerést is magáénak tudhatja, ami filmnek jár. Rofusz Ferenc rendezésében ez az első magyar Oscar-díjas alkotás. A történet egy légy életének pár mozzanatát mutatja be, mindössze néhány percben.  A légy egy verőfényes őszi napon, számára idegen terepre téved. Beszáll egy kertben álló házba. A ház lakója nyakon akarja csípni az idegesen zümmögő kis állatot. A légycsapótól menekülve az életéért kell küzdenie. A történet alatt a film nézője a zümmögve bolyongó rovar szemével láthatja a világot. Ha kíváncsi vagy a légy sorsára mindenképp nézd meg ezt a rövid, de nagyszerű alkotást.

http://felsofokon.hu/sites/default/files/users/animacio/images/mar-a-zummogeset-se-hallani-rofusz-ferenc-a-legy-7681.png?1306115274

Így neveld a sárkányod

Cressida Cowell könyve alapján készült film a melák viking harcosok és a vad sárkányok csodálatos világába repítik a nézőt. A történet középpontjában Hablaty, a helyét nem találó kamaszfiú áll, aki nem találja a hangot szigorú édesapjával. Berk szigetén mindenki harcban áll a sárkányokkal, ősi ellenségnek tekintik a fenevadakat. A küzdelem a mindennapi élet része, ám Hablatynak mégis nehezére esik a sárkányok megölése. A történetet bonyolítja, hogy elérkezik a beavatás ideje, ahol minden harcosnak meg kell küzdenie a legveszedelmesebb sárkányokkal. A kamasznak bizonyítania kell apjának és a törzsének. A fiú mégis a feje tetejére állítja a „sárkányölők” világát. Hogy hogyan, az a filmből kiderül!

https://www.howtotrainyourdragon.com/images/uploads/pages/_1095/explore_feat_mod1b.jpg

 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?